Openingstijden > dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur

Openingstijden > dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur

Zin en Onzin

Oldenzaal heeft een rijke geschiedenis. Hoe bekend ben jij met deze mooie stad?! 

Elke week delen we een bijzonder verhaal en in elk verhaal zitten drie onwaarheden verstopt. Doe een poging om ze te vinden. Reageren kan via onze Facebookpagina en wie weet win je er een mooie prijs mee. Succes! 

Keerls!

Dit had in 1897 een verzuchting kunnen zijn van mevrouw Molkenboer-Trip bij het horen van de vergaande meningsverschillen tussen de heren van de Vereniging De Grote Sociëteit gevestigd in het eenlaags pand midden op onderstaande foto. Het waren haar buren, zij bewoonde het fraaie pand rechts ernaast.

Het conflict liep zo hoog op dat de vereniging werd geliquideerd. Er werd direct een nieuwe sociëteit met dezelfde naam opgericht, die onderdak vond in het Racerhuis. Inderdaad, daar zitten de heren nu nog.

Op de foto zien we de Steenstraat met links het nog bestaande pand van de voormalige apotheek Nieuwenhuis.


Of mevrouw Molkenboer het woord ‘keerls’ gebruikt zou kunnen hebben is zeer de vraag, want ze was van adel, een echte gravin. In 1875 trouwde ze met J.H. Molkenboer, textielfabrikant in Oldenzaal.

Johannes Hermanus Molkenboer

Johannes Hermanus Molkenboer, een geboren Rotterdammer, had in 1872 een failliete stoomweverij overgenomen. De start was moeilijk, maar toen hij inzette op kwaliteitsverbetering van de stoffen en uitbreiding van het assortiment keerde het tij. Hij startte zelfs een postorderbedrijf, uniek in die tijd. De kar die werd gebruikt om de bestellingen naar het station te vervoeren staat nog in het Palthe Huis. Geheel onverwachts overleed J.H. Molkenboer in 1892 op 47-jarige leeftijd. 

Vrouw aan het roer

Hermanna bleef achter met vier jonge kinderen. Ze koos ervoor zelf het goedlopende bedrijf te gaan leiden. Een vrouw aan het hoofd van een textielfabriek was zeer uitzonderlijk in die tijd. In twaalf jaar tijd bracht ze de firma tot nog grotere bloei. In 1902 mocht ze zelfs het predicaat ‘Koninklijke’ aan de bedrijfsnaam toevoegen. In 1904 trad ze terug, haar twee zonen namen de leiding over. Ze overleed in 1911 in Oldenzaal, 59 jaar oud.

De dames van Oranje

De beeldengroep aan de Beatrixstraat ‘De dames van Oranje’ verwijst naar de afschuw die Hermanna Molkenboer voelde voor strakke korsetten. Ze ontwikkelde prettig zittende en wasbare alternatieven.

In het Palthe Huis is een tegeltableau te zien. Dit was een cadeau van de gezamenlijke Oldenzaalse textielfabrikanten bij het 50-jarig bestaan van Molkenboer in 1922. De fabriek sloot in 1972. Op het voormalige fabrieksterrein ligt nu parkeerplaats Molkenboer en erachter een wooncomplex.

Auteur: Rob Morssinkhof