Zien in het Palthehuis
TENTOONSTELLINGEN

In het Palthe Huis zijn tentoonstellingen te zien over diverse onderwerpen. Door de verbouwing in 2017 zal de tentoonstellingsruimte een permanente invulling krijgen. Totdat er een nieuwe tentoonstellingsruimte gevonden is zal het Palthe Huis daarom alleen tentoonstellingen op locatie realiseren.

Cold Cases Oldenzaal

Vanaf 20 december 2016 is in het Palthe Huis de tentoonstelling ‘Cold Cases’ te zien. In de tentoonstelling worden de belangrijkste resultaten van het onderzoek naar de opgraving van het Plechelmusplein toegelicht. In 2011-2012 heeft ADC ArcheoProjecten, in samenwerking met RAAP archeologisch adviesbureau, een grootschalig archeologisch onderzoek uitgevoerd op het St Plechelmusplein. In totaal werd er bijna 5000 m² onderzocht van het plein, waar ooit een begraafplaats lag. De archeologen hebben in totaal 2750 individuen opgegraven uit de 9e tot de 19e eeuw, een heel bijzondere vondst. Van alle skeletten zijn er 1005 bemonsterd voor DNA-isotopenonderzoek. Doel van dit onderzoek is het verkrijgen van informatie over de leefwijze en gezondheid van de vroegere bewoners van Oldenzaal. De tentoonstelling ‘Cold Cases’ gaat in op de resultaten van dit onderzoek en waarom deze informatie belangrijk is voor wetenschap van nu én in de toekomst.

20 december 2016 – 16 april 2017

Tijdens de verbouwing: open depot

In 2017 ondergaat het Palthe Huis een metamorfose. De gehele binnenkant wordt aangepakt. Boven, op de zolder van het woonhuis, wordt een educatieve ruimte ingericht voor het ontvangen van schoolklassen en geven van lezingen. Daarna worden de stijlkamers van het woonhuis één voor één opnieuw ingericht. De tijdelijke tentoonstellingsruimte zal vanaf april gebruikt worden als open depot. De spullen die tijdelijk geen plek in het woonhuis hebben kunnen hier van dichtbij worden bekeken. Daarnaast wordt de presentatie aangevuld met andere bijzondere objecten uit het depot.

20 april 2017 – 1 december 2017

Terug in de tijd…

thuis bij de familie Palthe

 

X