Actiedag Grensverhalen – 8 september

Check out our work

Actiedag Grensverhalen – 8 september

Het Duits-Nederlandse grensgebied in de EUREGIO heeft een gevarieerde en opwindende gemeenschappelijke geschiedenis. Vaak wordt dit – ook vanwege de taal – apart verteld en eindigt het aan de staatsgrens. Het project euregio-history.net brengt dit verhaal vanuit een nieuw perspectief aan het licht: ooggetuigen rapporteren uit de eerste hand. Het nieuwe, grensoverschrijdende internetportaal verzamelt en bewaart deze privéverhalen, die kunnen worden geïllustreerd met afbeeldingen, kaarten en foto’s. De bijdragen verschijnen in het Duits en in het Nederlands.

In het grensgebied maakten en maken mensen een interessante ervaring: de contacten breken niet af aan de grens. Veel grensbewoners hebben vrienden en familieleden in het buurland en de liefde stopt niet bij de grens. In veel opzichten bevorderde de grens zelfs de uitwisselingen: smokkelaars bleven floreren en aan beide zijden van de grens werd eerder werk gezocht. Zelfs ondernemers bouwden fabrieken in het buurland, als dit hen veelbelovender leek dan een investering in eigen land of als ze daarmee importtarieven of arbeidskosten konden besparen.

Euregio-history.net is ook een museum en archief waar tijdelijke tentoonstellingen van lokale geschiedenisverenigingen of moeilijk toegankelijke boeken over regionale geschiedenis kunnen worden bewaard. Op deze manier zijn ze op lange termijn toegankelijk voor alle geïnteresseerd.

In het Europese culturele erfgoedjaar 2018, staat het portaal tien dagen open voor een actie waarin geschiedenisliefhebbers hun persoonlijke grensverhalen  kunnen presenteren, maar ook andere documenten en foto’s. Een belangrijk inzamelthema is de oorlogperiode en de na-oorlogse
periode, maar ook alle andere grensverhalen en -ervaringen zijn welkom.

Op 8 september van 12.00 tot 17.00 uur is Alexandra Bloch Pfister aanwezig in het Palthe Huis om uw verhaal te verzamelen. Foto’s en andere stukken kunnen (wanneer u dat wilt) digitaal worden toegevoegd aan de website www.euregio-history.net.

 

X