Oldenzaal in de Tachtigjarige Oorlog: lezing door Herman Pleij

Cultuurhistoricus Herman Pleij is landelijk bekend door zijn bevlogen optredens bij radio- en televisieprogramma’s, zoals ‘De Wereld Draait Door’. Met groot enthousiasme weet hij zijn publiek te boeien door verbindingen te leggen tussen de geschiedenis en actuele gebeurtenissen.

In het televisieprogramma ‘Khalid en Sophie’ liet hij zijn licht schijnen over de Tachtigjarige Oorlog. Daarbij ging hij in op de vraag of de verovering van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572 echt een historisch kantelpunt was. Denkt hij dat het verloop van de Tachtigjarige Oorlog nog steeds van invloed is op het Twente van nu?

Meer info en deelname

Deze lezing vindt plaats in de Hofkerk, Hofmeijerstraat 1, 7571 CH Oldenzaal! Tickets zijn hier te krijgen.

Het beleg van Oldenzaal

Het jaar 1572 markeert binnen de Tachtigjarige Oorlog het begin van de ‘geboorte van Nederland’. 450 jaar later wordt dat nationaal herdacht. In Oldenzaal, een belangrijke stad in die tijd, doen we dat met extra enthousiasme. We speelden namelijk een belangrijke rol in de opstand tegen de Spanjaarden. Oldenzaal is maar liefst zeven keer belegerd, voordat de stad uiteindelijk in 1626 in Staatse handen viel. Daarom herdenken we in 2022 ‘Het Beleg van Oldenzaal’.

Meer info over het Beleg van Oldenzaal? Ga naar www.uitinoldenzaal.nl/beleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *