Archive

Tastbare Historie

Tastbare Historie

Het Palthe Huis zet sterk in op de toegankelijkheid van het museum en haar activiteiten voor alle doelgroepen. Ook voor blinden en slechtzienden kan een museumbezoek een hele mooie ervaring zijn. Daarom bieden wij voor groepen met een visuele beperking het project ‘Tastbare Historie’ aan.

Tastbare Historie is een serie van  vier bijeenkomsten waarin de deelnemers de geschiedenis van Oldenzaal gaan voelen én beleven. Museumdocenten van het museum nemen u achtereenvolgens mee in de Bronstijd, Middeleeuwen, Tachtigjarige Oorlog en de Achttiende eeuw. De vrijwilligers vertellen het verhaal van die periode en voorwerpen uit de collectie brengen de deelnemers letterlijk in contact met de geschiedenis. Alle voorwerpen mogen natuurlijk aangeraakt worden. Naast de voorwerpen worden ook geur en muziek ingezet om de beleving te vergroten.

‘Tastbare Historie’ vindt plaats op 6, 13, 20 en 27 september van 15.00 tot 17.00 uur. Per keer kunnen er 8 personen deelnemen en vol is vol dus wees er op tijd bij! Aanmelden kan via info@palthehuis.nl of telefonisch op het nummer 0541 513 482.

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Boek op verzoek

Boek op verzoek

De historische bibliotheek van het Palthe Huis is de meest bijzondere kamer van het hele huis. Niet alleen was het een kamer waar niet zomaar iedereen mocht komen, de kamer bevat ook een unieke collectie van boeken uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Zowel de collecties van de familie Palthe, Racer als Michgorius zijn op deze plek verzameld.

Tijdens ‘Boek op verzoek’ duikt u, onder leiding van expert Rob de Bree, antiquaar van Antiquariaat De Zilveren Eeuw in Zwolle, in deze bijzondere collectie. U mag de boeken aanraken. Dat wil zeggen: u kiest tijdens het bezoek aan de bibliotheek één boek dat u samen met de 4 andere liefhebbers nader gaat bekijken.

Er zijn per middag drie sessies van 1 uur en er is plaats voor 5 personen per sessie. Met de door u uitgekozen boeken op tafel vertelt Rob de Bree wetenswaardigheden. Ook over andere historische bibliotheken.

‘Boek op verzoek’ vindt plaats op 30 juni, 10 augustus, 13 oktober en 14 december van 13.00 tot 16.00 uur. Per dag zijn er 3 sessies waaraan in totaal maximaal 15 personen deelnemen. Vol is vol! Dus wees er op tijd bij! Aanmelden kan via info@palthehuis.nl of telefonisch op het nummer 0541 513 482.

Voor deze activiteit betaalt u alleen maar de entree tot het museum.

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Boekpresentatie

Boekpresentatie: Toos Achterweust en het ‘Rijke Roomsche Leven’

Dit jaar is het 15 jaar geleden dat museum de Pelgrim werd geopend aan de Hofmeijerstraat in Oldenzaal. De collectie van het museum werd in de decennia daarvoor bij elkaar gebracht door Toos Achterweust.

In 1986 maakte Toos haar eerste tentoonstelling in de Bergkerk in Deventer met haar verzameling van beelden, prenten, schilderijen en andere voorwerpen uit het ‘Rijke Roomse Leven’. In de jaren erna groeit haar verzameling steeds verder totdat de woning in Oldenzaal aan de Bilderdijkstraat bijna uit zijn voegen barst. Vanaf 1999 zet Toos zich in voor de realisatie van een ‘echt’ museum. Met steun van een comité van aanbeveling waarin onder anderen Herman Finkers zitting neemt lukt het haar, op 2 februari 20104 opent museum de Pelgrim voor het eerst haar deuren.

Het boek Toos Achterweust en het ‘Rijke Roomsche Leven’ is geschreven door Rijn van Welij. Met gevoel voor historie én humor beschrijft hij de levensloop van Toos tot aan de opening van het museum. Een levensverhaal dat zich prachtig laat vervlechten met een beschrijving van het verzuilde en later steeds verder ontzuilde Roomse leven in Twente. Het boek is dan ook meer dan alleen het verhaal van Toos, maar plaatst haar leven in de bredere sociale context van twintigste eeuw. De ‘Tien van Toos’ waar het boek mee afsluit geeft een prachtig inkijkje in de bijzondere collectie van museum de Pelgrim.

Het boek Toos Achterweust en het ‘Rijke Roomsche Leven’ is vanaf 20 juni verkrijgbaar bij museum de Pelgrim en Museum het Palthe Huis voor € 14,95 per exemplaar.

BINNENKORT OOK IN HET PALTHEHUIS

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Kinderrondleiding

Kinderrondleiding

Weet jij eigenlijk waarom Oldenzaal ook wel de Boeskoolstad heet? Wist je dat Oldenzaal in de middeleeuwen net een spannend boek was? Dat het Palthe Huis een heel bijzonder huis is? En dat er overal in Oldenzaal nog dingen te vinden zijn die soms wel meer dan 500 jaar oud zijn?

Voor alle nieuwsgierige én leergierige kinderen organiseert het Palthe Huis in de laatste week van de zomervakantie 3 kinderrondleidingen. Zonder jaartallen en ‘grotemensentaal’ maar met spannende verhalen en bijzondere weetjes.

Aanmelden voor de kinderrondleidingen kan via info@palthehuis.nl of telefonisch via 0541 513 482. De rondleidingen zijn geschikt voor jongens en meisjes van 5 tot 12 jaar. Meedoen kost € 5,00 per kind en dan krijg je een bouwplaat van het Palthe Huis (ter waarde van € 2,50) van ons cadeau. Ouders die ook meewillen betalen € 7,50. Rondleidingen gaan door bij minimaal 5 aanmeldingen.

Goed om te weten: Deze activiteit is gratis voor Vrienden van het Palthe Huis

BINNENKORT OOK IN HET PALTHEHUIS

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Stadswandeling voor vrienden

Stadswandeling voor Vrienden

De geschiedenis van Oldenzaal beleef je pas echt als je er middenin staat. De stadswandeling neemt je mee op ontdekkingstocht door het Oldenzaalse centrum vanaf de Plechelmusbasiliek aan het St. Plechelmusplein. De route is circa 2 km lang en neemt ongeveer een uur in beslag. Bij iedere inschrijving krijgt u een bon voor een gratis kopje koffie, thee of in de zomer een bol ijs bij de lokale ondernemers.

Goed om te weten: Deze activiteit is gratis voor Vrienden van het Palthe Huis

BINNENKORT OOK IN HET PALTHEHUIS

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Palthe Huis bij Kaarslicht

Palthe Huis bij Kaarslicht

Het Palthe Huis bij kaarslicht geeft een uniek inkijkje in het leven van de 18de eeuw. In tegenstelling tot de huidige tijd hing er in de 18de eeuw niet in elke kamer een lamp aan het plafond. Kaarsen waren niet goedkoop en zelfs een volledig gevulde kroonluchter bood nog te weinig licht om bij te koken, lezen of handwerken. Men maakte daarom vooral gebruik van kandelaars of olielampjes, of ging simpelweg richting de bedstee zodra het donker werd.

U wordt ontvangen op het Palthe Huis door Carolina, een dame uit de tijd van de Palthes, natuurlijk in passende kledij. Zij neemt u mee op ontdekkingstocht door het sfeervol verlichtte huis. Aan het eind van de rondleiding kunt u ook de vernieuwde stadspresentatie bezoeken.

Goed om te weten: Deze activiteit is gratis voor Vrienden van het Palthe Huis

BINNENKORT OOK IN HET PALTHEHUIS

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Open Monumentendagen

Open Monumentendagen

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden.

Open Monumentendag 2019 vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. Het landelijke thema voor 2019 is Plekken van plezier.

Goed om te weten: Tijdens de Open Monumentendag krijgt u 50% korting op de toegangsprijs.

BINNENKORT OOK IN HET PALTHEHUIS

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Romeinen in de ArcheoHotspot

Romeinen in de ArcheoHotspot

Van 4 tot en met 12 mei 2019 vindt de zesde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud.

In de Romeinenweek gaat de ArcheoHotspot in museum het Palthe Huis in Oldenzaal twee zaterdagmiddagen extra open. Op zaterdag 4 en 11 mei van 13.00 tot 17.00 uur zie je hier het Romeinse materiaal uit de streek en hoor je mooie verhalen zoals de legende van de godin Tamfana.

Goed om te weten: De ArcheoHotspot is iedere week geopend op donderdag- en vrijdagmiddag.

BINNENKORT OOK IN HET PALTHEHUIS

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Opening ArcheoHotspot

Opening ArcheoHotspot

Op zaterdag 13 april gaat de allereerste ArcheoHotspot in Overijssel open in Oldenzaal. De ArcheoHotspot is een plek waar archeologie, archeologen, vrijwilligers, bewoners en bezoekers samen komen. Opgravingen, uit het verleden en die van nu, worden ontsloten voor publiek. Wie wil kan zelfs ter plekke meehelpen met het uitwerken van archeologisch onderzoek.

Vijf enthousiaste vrijwilligers zijn gestart met het onderzoek in de ArcheoHotspot. Ze werken aan openstaande vragen van opgravingen uit het verleden. Deze opgravingen zijn opgeslagen in het provinciaal archeologisch depot van het Oversticht in Deventer. Per opgraving worden de vondsten naar het Palthe Huis gebracht om door de vrijwilligers te worden onderzocht. Op donderdag en vrijdagmiddag zijn de vrijwilligers aan het werk in de ArcheoHotspot. Op die dagen kunnen bezoekers binnenlopen, meehelpen en vragen stellen. Daarnaast zijn de vrijwilligers bezig met de ontwikkeling van een aantal Archeologische lespakketten binnen de doorgaande leerlijn Erfgoed verbindt Oldenzaal voor het basisonderwijs. Ook zullen ze lezingen, workshops en andere activiteiten gaan organiseren rondom archeologische onderwerpen. De resultaten van hun werk zullen ook te vinden zijn in Ons Oldenzaal, het kwartaalblad van het Palthe Huis.

Goed om te weten: De ArcheoHotspot is iedere week geopend op donderdag- en vrijdagmiddag.

BINNENKORT OOK IN HET PALTHEHUIS

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Kinderrondleiding – 28 januari

Voor alle nieuwsgierige én leergierige kinderen organiseert het Palthe Huis in de kerstvakantie 4 kinderrondleidingen. Zonder jaartallen en ‘grotemensentaal’ maar met spannende verhalen en bijzondere weetjes.

 

Aanmelden voor de kinderrondleidingen kan via info@palthehuis.nl of telefonisch via 0541 513 482.

 

De rondleidingen zijn geschikt voor jongens en meisjes van 5 tot 12 jaar. Meedoen kost €4,50 per kind en dan krijg je een bouwplaat van het Palthe Huis (ter waarde van €2,50) van ons cadeau. Ouders die ook meewillen betalen €7,-.

De rondleiding is van 14:30 tot 15:30 uur

 

Rondleidingen gaan door bij minimaal 5 aanmeldingen.