Archive

Stadswandeling bij kaarslicht

Stadswandeling bij kaarslicht

Een gids met een lantaarn ontvangt jullie bij het Palthe Huis. Onder begeleiding van deze stadswacht ga je bij het licht van de lantaarn op ontdekkingstocht door Oldenzaal. Je ontdekt dat de stad er bij avond er heel anders uit ziet dan overdag en komt op plaatsen die je nog nooit gezien hebt! Tijdens de wandeling stap je letterlijk terug in de tijd wanneer je historische personages uit de 18e eeuw zoals de familie Palthe of dokter Michgorius tegen komen. Zij nemen je mee in hun deel van het verhaal van Oldenzaal.

Kosten: De startkosten voor een groep is € 150,00 voor 15 deelnemers. Iedere extra persoon betaald  € 5,00.

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Historische High Tea

Historische High Tea

Op de zolder van het Palthe Huis vond een vrijwilliger een bijzonder kookschrift vol recepten uit de 18e eeuw. In een prachtig handschrift en met veel zorg opgeschreven door tante Michgorius. Anijskoek, wortelenkoekjes en citroentaart klinken alvast heerlijk, maar wat zouden toch een Blanc Manger of een Schijf op zijn Engels zijn? Ontdek deze bijzondere recepten tijdens een historische high tea voor uw eigen groep!

In de Palthetuin wordt jullie groep voorzien van een volledig verzorgde high tea. Natalie Alferink van Vindom is aan de slag gegaan met de recepten van tante Michgorius en selecteerde er tien om te serveren. Tijdens het serveren neemt een rondleider u mee in de wereld van de 18e-eeuwse theerituelen en de deftige dames van het huis.

Kosten: De kosten per persoon zijn € 22,95 inclusief alle gerechten, onbeperkt thee en toegang tot het museum. Boeken kan via info@palthehuis.nl.

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Boek op verzoek op afspraak

Boek op verzoek

De historische bibliotheek van het Palthe Huis is de meest bijzondere kamer van het hele huis. Niet alleen was het een kamer waar niet zomaar iedereen mocht komen, de kamer bevat ook een unieke collectie van boeken uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Zowel de collecties van de familie Palthe, Racer als Michgorius zijn op deze plek verzameld.

Tijdens ‘Boek op verzoek’ duikt u, onder leiding van expert Rob de Bree, antiquaar van Antiquariaat De Zilveren Eeuw in Zwolle, in deze bijzondere collectie. U mag de boeken zelf aanraken en bekijken. Dat wil zeggen, u kiest tijdens het bezoek aan de bibliotheek één boek dat u samen met de expert nader gaat bekijken. Met de door u uitgekozen boeken op tafel vertelt Rob de Bree wetenswaardigheden, ook over andere historische bibliotheken.

Kosten: Een privé rondleiding in de bibliotheek met een groep van minimaal 4 of maximaal 15 bezoekers onder begeleiding van Rob de Bree kan op afspraak voor u worden geregeld. De kosten zijn hiervoor € 75,- per groep. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Trouwen

Trouwen

Voor een prachtige, kleinschalige ceremonie of voor de allermooiste fotoreportage. Ook op jouw mooiste dag kan je terecht in het Palthe Huis. Zijn er maximaal 40 gasten aanwezig voor jullie ja-woord? Dan is het Palthe Huis dé plek voor jullie ceremonie.

We denken graag met je mee over jullie wensen voor de grote dag. Ook als je alleen een bijzondere locatie zoekt voor de allermooiste foto’s, zowel buiten als binnen.

.

Kosten: afhankelijk van de wensen vanaf € 225 voor de ceremonie en vanaf € 75 als fotolocatie.

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Kinderfeestjes

Kinderfeestjes

Wat is er nou leuker dan je verjaardag vieren in het museum? Ruim 2,5 uur worden jij en je vriendinnetjes vermaakt op een super gezellig partijtje! Een feestje is voor minimaal 8 kinderen. Alle feestjes zijn ‘all-in’, dus tijdens je feestje kun je lekker genieten van ranja, chips, grote suikerwafel/koek en een snoepzakje.

Combineer een creatieve activiteit zoals het maken van een houten schild, een spiegeltje met hout pimpen, mozaïeken of een vrolijk schilderij met een kinderrondleiding door het Palthe Huis. Of kies je voor een high tea of fotoshoot in het museum?

.

Aantal personen: per groep minimaal 8 kinderen

Kosten: vanaf € 14,95 per persoon

Bijzonderheden: Kies je eigen activiteit en combineer deze met de kinderrondleiding voor het leukste feestje ooit!

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Het mysterie van de gouden haarspeld

Het mysterie van de gouden haarspeld

Weet jij wat er met de gouden haarspeld van Gulia gebeurd is?  Vraag bij de balie van het museum om het koffertje van Gulia en misschien kan jij met de speciale museumapp het geheim achter deze verdwijning oplossen. Wie zou de speld hebben? Hendrik de knecht? Of toch Margje de kokkin? Leer alle bewoners van het Palthe Huis kennen en spoor de dader op!

Aantal personen: Geschikt voor individuele bezoekers en groepen tot maximaal 10 kinderen.

Kosten: Geen extra kosten naast de reguliere entree.

Bijzonderheden: Kom je met je ouders of opa en oma met maximaal 4 kinderen? Dan is reserveren niet nodig, vraag om het koffertje bij de balie!

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Tastbare Historie

Tastbare Historie

Het Palthe Huis zet sterk in op de toegankelijkheid van het museum en haar activiteiten voor alle doelgroepen. Ook voor blinden en slechtzienden kan een museumbezoek een hele mooie ervaring zijn. Daarom bieden wij voor groepen met een visuele beperking het project ‘Tastbare Historie’ aan.

Tastbare Historie is een serie van  vier bijeenkomsten waarin de deelnemers de geschiedenis van Oldenzaal gaan voelen én beleven. Museumdocenten van het museum nemen u achtereenvolgens mee in de Bronstijd, Middeleeuwen, Tachtigjarige Oorlog en de Achttiende eeuw. De vrijwilligers vertellen het verhaal van die periode en voorwerpen uit de collectie brengen de deelnemers letterlijk in contact met de geschiedenis. Alle voorwerpen mogen natuurlijk aangeraakt worden. Naast de voorwerpen worden ook geur en muziek ingezet om de beleving te vergroten.

Aantal personen: per groep minimaal 5 en maximaal 10 personen

Kosten: € 7,50 per persoon

Bijzonderheden: Heeft u speciale wensen of interesses? Neem dan contact met ons om deze te bespreken.

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Torenbeklimming of stadswandeling

Torenbeklimming of stadswandeling

De geschiedenis van Oldenzaal beleef je pas echt als je er middenin staat. Combineer je bezoek aan het museum daarom met een torenbeklimming of een stadswandeling door de binnenstad. Bij de torenbeklimming klim je onder leiding van een torenwacht langs de klokken naar het hoogste punt, met een prachtig uitzicht als beloning! De gehele klim duurt ongeveer een uur. De stadswandeling neemt je mee op ontdekkingstocht door het Oldenzaalse centrum vanaf de Plechelmusbasiliek aan het St. Plechelmusplein. De route is circa 2 km lang en neemt ongeveer een uur in beslag.

Start de dag met een bezoek aan het museum om daarna de stad in te gaan met een gids. Of bekijk Oldenzaal eerst vanaf het hoogste puntje van de Plechelmus en duik daarna het museum in. U kunt het zelf combineren zoals u het wilt! Bij iedere inschrijving krijgt u een bon voor een gratis kopje koffie, thee of in de zomer een bol ijs bij de lokale ondernemers.

Aantal personen: per groep minimaal 10 personen, kleinere groepen of individuele bezoekers kunnen gebruik maken van de rondleidingen op open inschrijving (zie hieronder)

Kosten: € 7,95 per volwassene en € 5,95 per kind (stadswandeling of torenbeklimming in combinatie met een bezoek aan het Palthe Huis en een kopje koffie of thee bij de lokale horeca)

Bijzonderheden: Vanuit de Tourist Info start van maandag t/m zaterdag om 14.00 uur dagelijks een torenbeklimming op open inschrijving. Helaas mogen kinderen tot 8 jaar niet de toren in.

Op dinsdag en vrijdag zijn er om 13.00 uur open stadswandelingen waarvoor aangemeld kan worden.

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

Kinderrondleiding

Kinderrondleiding

Weet jij eigenlijk waarom Oldenzaal ook wel de Boeskoolstad heet? Wist je dat Oldenzaal in de middeleeuwen net een spannend boek was? Dat het Palthe Huis een heel bijzonder huis is? En dat er overal in Oldenzaal nog dingen te vinden zijn die soms wel meer dan 500 jaar oud zijn?

Voor alle nieuwsgierige én leergierige kinderen organiseert het Palthe Huis kinderrondleidingen. Zonder jaartallen en ‘grotemensentaal’ maar met spannende verhalen en bijzondere weetjes. Voor je verjaardag, tijdens een familieweekend of gewoon omdat het kan!

Aantal personen: per groep minimaal 10 en maximaal 20 personen

Kosten: € 5,50 per kind

Bijzonderheden: Heeft u vragen over mogelijkheden voor limonade of andere aanvullende mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?

ArcheoHotspot

ArcheoHotspot

De ArcheoHotspot is een plek waar archeologie, archeologen, vrijwilligers, bewoners en bezoekers samen komen. Opgravingen, uit het verleden en die van nu, worden ontsloten voor publiek. Wie wil kan zelfs ter plekke meehelpen met het uitwerken van archeologisch onderzoek.

Enthousiaste vrijwilligers werken in de ArcheoHotspot aan openstaande vragen van opgravingen uit het verleden en materiaal van recente opgravingen. Deze opgravingen zijn opgeslagen in het provinciaal archeologisch depot van het Oversticht in Deventer. Per opgraving worden de vondsten naar het Palthe Huis gebracht om door de vrijwilligers te worden onderzocht. Op donderdag en vrijdagmiddag zijn de vrijwilligers aan het werk in de ArcheoHotspot. Op die dagen kunnen bezoekers binnenlopen, meehelpen en vragen stellen.

Aantal personen: Individueel

Kosten: Geen extra kosten naast de entree tot het museum

Bijzonderheden: Er zijn regelmatig lezingen, workshops en andere activiteiten rondom opgravingen in de ArcheoHotspot. Kijk voor een actueel overzicht hier.

HEEFT U EEN VRAAG OF EEN IDEE?