Welkom bij de Hanze Tour!
Met de Hanze Tour ontdek je de Hanze geschiedenis van Oldenzaal én het centrum van de stad tegelijkertijd. Ga op zoek naar de verloren munten van een handelaar uit Lübeck. Je komt langs belangrijke plekken in de binnenstad zoals de Plechelmusbasiliek en de Ganzenmarkt. Speel jij het spel uit?

Download hieronder gelijk de app of lees nog even verder.

Android Playstore:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.TotalReality.HanzeTour
Apple Appstore:
https://apps.apple.com/us/app/hanze-tour/id1568094562

In de middeleeuwen gingen steeds meer mensen wonen en werken in steden waar ze zich verenigden in gilden. Deze steden begonnen overschotten uit hun landbouw en productie te verhandelen met elkaar via land en zee. En zo ontstond er een netwerk tussen steden en handelaars.

Producten werden vervoerd naar verschillende landen, waar ze verhandeld werden op jaarmarkten. Deze reis was niet veilig (kapers op de kust!) en daarom besloten ze in de 13e eeuw een samenwerkingsverband aan te gaan. Het Hanzeverbond.

Oldenzaal Hanzestad

Oldenzaal was een klein stadje en normaal gesproken liggen Hanzesteden aan het water, maar de gunstige ligging tussen Deventer, Münster en Osnabrück gaf Oldenzaal al in de 11e eeuw de mogelijkheid tot handelen. De stad kreeg in 1049 al marktrechten en werd serieus genomen. Buiten een gunstige ligging, was Oldenzaal een belangrijk religieus centrum met de eerste stenen kerk van Twente: de Plechelmusbasiliek.

De officiële Hanze periode begon in 1261 voor Oldenzaal en daar ben jij nu onderdeel van! Volg de tour door de stad, ontmoet personages uit die tijd en kom van alles te weten over Hanzestad Oldenzaal. Veel plezier met de Hanze Tour door deze stad.

  • Kom alles te weten over de Hanzetijd in Oldenzaal én geniet!