Boek CVO-School nu verkrijgbaar

Boek CVO-School nu verkrijgbaar

Van 1922 tot en met 1962 was in het gebouw aan het Sint Plechelmusplein 5 een school voor Christelijk Volksonderwijs gevestigd. De geschiedenis van deze school is nu vastgelegd in een prachtig geïllustreerd boek.

Het boek ‘CVO-School Oldenzaal’ vertelt het verhaal van de school vanaf de oprichting van de Vereniging voor CVO in 1920 tot en met de verhuizing naar de nieuwe school in 1962. Als protestante school in het katholieke Oldenzaal was het voortbestaan niet altijd vanzelfsprekend. Dat de kleine school lastige periodes heeft doorgemaakt blijkt uit de verhalen van bezuinigingen, teruglopende leerlingaantallen en weldoeners die nodig waren om te zorgen voor voldoende lesmaterialen of reparaties. Daarnaast spelen natuurlijk ook de crisisjaren en de tweede wereldoorlog een belangrijke rol in het boek. In hoofdstuk 8 halen oud-leerlingen herinneringen op aan hun tijd op de school en vertellen over het Sinterklaasfeest, stiekem de Plechelmus binnen glippen en meester Dijksma.

Rijn van Welij is erin geslaagd op een boeiende en kleurrijke manier het verhaal van het de CVO school te vertellen. Prachtig geïllustreerd met een enorme schat aan (klassen)foto’s is het boek een feest van herkenning voor oud-leerlingen en hun families. Daarnaast biedt het boek ook een prachtig tijdsbeeld van een roerige periode in Oldenzaal.

Het boek ‘De CVO-School Oldenzaal; kroniek van het Christelijk Onderwijs aan het St. Plechelmusplein in Oldenzaal’ is verkrijgbaar bij Museum het Palthe Huis voor € 15,95 per exemplaar.