Kinderen zetten Plechelmustoren op z’n kop

Kinderen zetten Plechelmustoren op z’n kop

Op woensdag 12 juni nemen 24 leerlingen van basisschool De Esch uit Oldenzaal deel aan een zeer bijzonder project. Onder leiding van Kunstenmakers gaan de leerlingen een bezoek brengen aan de toren van de St. Plechelmusbasiliek. De kinderen leren op deze ochtend over de historie van de toren en het in de toren aanwezige carillon op een manier die nog nooit in Oldenzaal is voorgekomen.

 

Erfgoed educatie

Dit project is een onderdeel van een nieuwe educatief lesprogramma dat ontwikkeld wordt voor het basisonderwijs in Oldenzaal. Deze leerlijn “Erfgoed verbindt Oldenzaal” gaat over de geschiedenis van Oldenzaal.

De Stichting Oldenzaalse Musea ontwikkelt, samen met het onderwijs en alle erfgoedinstellingen, een doorgaande leerlijn Erfgoededucatie voor het basisonderwijs. Deze leerlijn richt zich specifiek op de Oldenzaalse geschiedenis. “We vinden het belangrijk dat de Oldenzaalse leerlingen kennis maken met de geschiedenis van hun eigen stad. Maar erfgoededucatie veranderd sterk. De kinderen van nu leren op een andere manier dan vroeger en met deze les willen we laten zien dat erfgoed en geschiedenis ook op een andere en hippe manier kan worden gegeven” aldus directeur Sandra Schipper.

Buiten de lijntjes kleuren
Bij aanvang van het project werden kunstenaars gevraagd aan te sluiten bij de werkgroepen die betrokken waren bij het ontwikkelen van de leerlijn. Aan de kunstenaars de taak om nieuwe werkvormen te bedenken om kinderen kennis te laten maken met erfgoed. Zij kregen geen kaders, eisen of wensen maar vrijheid om eens lekker buiten de lijntjes te kleuren. En dat is gelukt!

Aanstaande dinsdag gaan de leerlingen onder begeleiding van kunstenaars en muzikanten
twee verschillende workshops volgen. Zij leren hierin lichtkunst te maken met als inspiratiede geschiedenis van de St. Plechelmustoren en het carillon. Ook zullen zij tijdens de workshop “Beatclass’ eigen beats gaan maken, passend bij de historische verhalen over de toren en het carillon.
De kinderen dagen stadsbeiaardier Hylke Banning uit om tijdens hun presentatie van de lichtkunst aan de binnenzijde van de toren, de muzikale strijd aan te gaan met hun zelf gemaakte beats. De kinderen willen weten: Kan dit historische instrument de strijd nog aan met de Dj’s van nu?

Aan dit bijzondere project werken mee: Kunstenmakers, Cup a Music, Light Up Collective, Stadsbeiaardier Hylke Banning, Basisschool de Esch, Stadspromotie Oldenzaal, en Stichting Oldenzaalse Musea.