Open Monumentenweekend 2017

Open Monumentenweekend 2017

De 31ste Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2017 staan in het teken van Boeren, burgers en buitenluiĀ. Een historische kreet waarmee stadsomroepers destijds de aandacht van het publiek trokken. Het thema benadrukt de relatie tussen stad en land en bijbehorende monumenten.

Boeren, burgers en buitenluiĀ zijn stads- en plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan. Het landelijke thema raakt hun onderlinge relaties waarin voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak een rol spelen.

 

Fietsroute

De eerste bewoner van het Palthe Huis was, vanaf 1805, Johannes Palthe (1767 – 1854). Hij was naast predikant ook een begenadigd koopman in onroerend goed. Van Oldenzaal naar Denekamp kon hij over eigen grond lopen, zoals beweerd wordt. Een van die bezittingen was de havezate Het Everloo. Bij Museum het Palthe Huis is tijdens de Open Monumentendagen een fietsroute naar Het Everloo verkrijgbaar.

 

Verbouwing Palthe Huis

Het Palthe Huis is sinds april van dit jaar aan het verbouwen. Inmiddels zijn een groot aantal kamers al klaar. Tijdens Open Monumentendagen staan vrijwilligers en medewerkers van het Palthe Huis van 14.00 tot 17.00 uur klaar om al uw vragen te beantwoorden over zaken als behang, kleurkeuze en de functies van de verschillende ruimtes. Toegang tot het museum is tijdens deze middagen gratis.

 

GRATIS stadswandeling onder leiding van een gids

Tijdens de Open Monumentendagen kun je op zaterdag en zondag om 11:00 en om 14:00 uur een stadswandeling doen. Ontdek de vesting- en Hanzestad en haar rijke geschiedenis. De route is circa 2 kilometer lang en neemt ongeveer een uur in beslag.