VERBOUWING PALTHE HUIS GESTART

VERBOUWING PALTHE HUIS GESTART

Een aantal weken geleden kon Museum het Palthe Huis melden dat dankzij een bijdrage van de provincie de financiering van de interne verbouwing van het museum rond was. Afgelopen week is de verbouwing gestart met de bouw van de educatieve ruimte.

In de educatieve ruimte kunnen schoolklassen straks actief aan de slag met erfgoed. Ook kunnen er lezingen worden gehouden en groepen worden ontvangen. Na de bouw van de educatieve ruimte worden één voor één de verschillende kamers van het historisch woonhuis aangepakt. Nieuw houtwerk, behangsels en een aangepaste indeling zullen ervoor zorgen dat het huis weer gaat leven. Dankzij het onderzoek van de Universiteit Nijmegen wordt het huis op een verantwoorde manier aangepakt. Alle tekstbordjes en vitrines worden weggehaald en vervangen door een museale app op maat. Ook voor de kinderen komt er een speciale eigen versie waarmee zij het mysterie van de verdwenen haardspeld kunnen oplossen.

De apotheek van dokter Michgorius gaat terug naar haar oorspronkelijke plek: het Michgoriushuis. Het Bentheimer zandsteen van de gevel van het museum krijgt een opknapbeurt.

Wanneer het woonhuis klaar is wordt in wat nu de tijdelijke tentoonstellingszaal is een vaste presentatie over de stad Oldenzaal gebouwd. De stadscollectie van het Palthe Huis, aangevuld met collectie uit het depot en archeologisch materiaal, zal hier te zien te zijn. Vanaf de bronstijd tot en met de negentiende eeuw zal hier het verhaal van Oldenzaal worden verteld.